Månedens naturfoto:
Klik for stort billede og fortælling!

 

 

Månedens naturhistorie:
Bævreaspen

 

I starten af april blomstrer aspetræerne, mens man kommer til at vente cirka halvanden måned på, at træerne springer ud. Aspen er i familie med poppel og er meget almindelig i skov og krat. Bladstilkene er lange, lette og meget tynde og er fladtrykt på den ene side. Dette gør, at bladene bevæger sig for det mindste vindpust, heraf navnet bævreasp. Man har forklaret dette med, at det giver bladene ekstra "luft", så de nemmere kan få fat på en masse kuldioxid til fotosyntesen. Med der findes også en anden og lidt sjovere forklaring, som er sammenstykket af forskellige, århundrede gamle sjællandske folkehistorier:

Et stykke tid efter at Judas havde forrådt Jesus og angivet ham, blev han ramt af frygtelige samvittighedskvaler. Judas kunne slet ikke leve med, hvad han havde gjort og tog derfor et godt og solidt reb med ud uden for byen, hvor der stod et aspetræ. Dengang var aspetræer helt roligt og bævrede slet ikke. Judas smed rebet op om en gren og hængte sig i aspetræet.

Samtidigt var korsene blevet tømret sammen til henrettelsen af Jesus og de to forbrydere, som skulle korsfæstes ved siden af. Uheldigvis valgte tømreren at benytte aspetræ til at fremstille korsene (ikke noget godt valg, for aspeveddet er ikke vældig holdbart, nu om dage bruger vi kun asp til tændstikker - faktisk af alle vores tændstikker lavet af bævreasp).

Nogen tid efter disse skelsættende begivenheder besluttede Gud sig til at inspicere sin jord for at få overblik over, hvem der måske senere burde dømmes for at have forrådt Jesus. Judas var jo død, men da aspetræet så Gud, blev det ramt af en voldsom skyldfølelse og blev frygteligt bange. Faktisk var aspetræet så bange, at det begyndte at ryste kraftigt med alle sine blade. Selvom Gud gik lige forbi aspen og ikke udpegede det (og så ville der jo heller ikke have været aspetræer i dag...), så er det stakkels træ stadig så frygteligt bange, at det næsten ryster hele tiden...

Man har benyttet bævreaspen og dens raslen i vinden til vejrvarsel: Vender bævreaspens blade den lådne side udad, får vi blæst, mens den glatte side varsler regn! Man kan så selv prøve, om man på den måde lave sine egne, pålidelige metrologiske forudsigelser...

 

Håndbog i naturpædagogik:

Ole Wohlgemuth:
HÅNDBOG I NATURPÆDAGOGIK
ISBN 87 7378 241 6
Forlaget Politisk Revy, 2004.