Månedens naturfoto:
Klik for stort billede og fortælling!

 

 

Månedens naturhistorie:
Firkløver

 

Der findes mange forskellige kløverarter i Danmark. Kløver er ærteblomstrede planter og har særligt formede blomster siddende i tætte hoveder og kløver har desuden nogle karakteristisk formede blade. Her hen på eftersommeren blomstrer kløver livligt alle steder i græsplæner og langs marker og veje. Den mest udbredte kløverart er hvidkløver, som bl.a. ses hyppigt som ukrudt i græsplæner. Men i stedet for at forbande ukrudtet og fare frem med gift og eder kan man lægge sig på knæ og søge lykken...

Kløverbladene er som regel inddelt i tre enkeltdele, men ganske få planter har nogle blade med fire eller endog endnu flere enkeltafsnit, hvilket skyldes en genetisk mutation. En gammel overtro siger, at finder man en firkløver, bør man plukke den og heldet vil så tilsmile en. Man kan blive særlig Højben-forfulgt af held, hvis man putter firkløveren ned i sin sko og går rundt med den. Finder man en femkløver siger overtroen, at man endelig skal lade den være, for ellers bliver man ramt af uheld og kun en sekskløver vil atter kunne fjerne uheldet. Da det er meget svært at finde sekskløvere, er det en alvorlig trussel, men femkløvere er heldigvis heller ikke så hyppige som firkløvere. Man kan - meget sjældent - finde syv-, ottekløvere osv. Verdensrekorden skulle efter sigende være sat af en dansker, men hvis du kigger nederst på denne side kan du se, at det ikke er helt sandt!

Der er en særlig grund til, at firkløvere bringer held - udover at man blot skal være heldig for at finde dem. Historien, der forklarer sammenhængen, starter tilbage i paradisets have:

Adam og Eva stod fortvivlede ved porten til paradisets have, da Gud havde forvist dem. For at have en souvenir med ud, plukkede Adam et blad fra en kløverplante ved udgangen - alle kløvebladene i paradisets have var firkløvere! Han fortalte nu Eva, at hvert blad skulle stå for en positiv egenskab, som de nu efter fordrivelsen bragte med sig ud i verden fra Paradiset. Adam ville således tage de gode ting med sig ud i menneskelivet og forklarede, at ét blad stod for håbet, ét for troen, ét for kærligheden og det sidste blad for lykken. Imidlertid lagde Adam ikke mærke til, at det sidste blad blev knækket af på vej ud af haven.

Ude i menneskelivet kastede Adam kløveren ud og rundt og op og ned, så den blev spredt over alt i verden. Men først da opdagede Adam og Eva, at der manglede et blad: Der var tro, håb og kærlighed, men lykken var blevet tabt. Det blev de forståeligt nok meget kede af, men det var umuligt for dem at gå tilbage for at hente lykken. Heldigvis havde ærkeenglen Gabriel set, at bladet var røget af, og han samlede det tabte blad op og fløj ud fra paradisets have og spredte det fjerde blad hist og her. Han var ikke så grundig og det fjerde blad blev slet ikke spredt så meget ud som de tre første. Derfor er der flest trekløvere i dag og kun få firkløvere.

Mennesket kunne fra da af starte deres jagt på lykken, men den er svær at finde og kræver megen, koncentreret søgning - men når den findes, ses den altid i selskab med troen, håbet og kærligheden!

 

Afslutningsvist vil jeg lige prale med, at jeg en gang har fundet en sekskløver...:

(Men jeg kan altså ikke følge med ham, som fandt en enogtyvekløver: Se bare her!)

Håndbog i naturpædagogik:

Ole Wohlgemuth:
HÅNDBOG I NATURPÆDAGOGIK
ISBN 87 7378 241 6
Forlaget Politisk Revy, 2004.