Månedens naturfoto:
Klik for stort billede og fortælling!

 

 

 

NYT om Børns Udeleg
 

 

Mine gode kolleger Susse Mohr Markmann, Lise Lamprecht og Flemming Tybjerg har i Projekt Udeleg fulgt en gruppe børnehavebørn og deres aktiviteter i skoven. Projektets formål har været at udvikle metoder, som kan beskrive, hvordan børn udvikles, når de fysiske omgivelser ændres fra de givne i en almindelig børnehave til dem, skovens rum tilbyder.

Projektet er inspireret af en svensk undersøgelse under ledelser af Patrick Grahn fra 1997 som fastslog, at børnehavebørn får en bedre motorik, bliver bedre til at koncentrere sig, bliver mindre syge og udvikler deres leg bedre, hvis de opholder sig i mere "naturprægede" legeplads-omgivelser. Den svenske udgave "Ute på Dagis" blev oversat til dansk af bl.a. Markmann og co. - denne bog hedder Børns Udeleg og er udgivet på Forlaget Børn & Unge. Det er dette stykke arbejde, som Projekt Udeleg har fulgt op på under danske forhold.

Rapporten rummer mange spændende observationer og analyser af betydningen af, at børn er i en skovgruppe frem for i en traditionel hjemme-gruppe i børnehaven. Desuden indeholder rapporten forslag til testmetoder, som også har været benyttet i dette arbejde.

Du kan læse og downloade projektrapporten Projekt Udeleg på http://www.naturpaedagogik.dk/rapporter/rap.pdf - bemærk at linket er direkte til et pdf-dokument.

Efterfølgende er Børns Udeleg blevet fulgt op og udvidet med et andet projekt fra samme forfattere: "KID - Liv, leg og læring i naturen", som har haft til formål at undersøge og beskrive børns kropslige- og sansemæssige læring i naturen. KID er en forkortelse for Kvalitet I Dagtilbud og er udvalgt af Learning Lab Denmark til at modtage støtte fra Socialministeriet. KID-projektrapport findes på http://www.naturpaedagogik.dk/rapporter/kidprojektrap.pdf

 

 

Håndbog i naturpædagogik:

Ole Wohlgemuth:
HÅNDBOG I NATURPÆDAGOGIK
ISBN 87 7378 286 6
Forlaget Politisk Revy,

2. udgave, 2006.