Historierne på himlen....

Mennesket har i årtusinder forundredes over stjernerne på himlen og de billeder, man mente at kunne se disse udgjorde. Historier og det narrative har været anvendt til social samling, til undervisning, opdragelse, moralisering og til underholdning og har i mange kulturer været af væsentlig praktisk betydning som til at fastholde facts og bestemmelse af tid og retninger. Oldtidens mennesker vidste godt, at himlen gav viden om mere end blot gudernes liv. Ud fra studier af himlen udviklede både kineserne og de gamle egyptere nøjagtige kalendere for mere end 3.000 år siden. Herved blev de i stand til at holde øje med årstiderne og vidste derfor, hvornår de skulle så og høste. Når et lands økonomi er afhængig af landbruget, er denne viden meget vigtig. For egypterne betød kendskabet til årets gang, at de samtidig kunne forudsige, hvornår Nilen ville gå over sine bredder. Flere steder i Kina og i Middelhavsområdet brugte man tidligt stjernerne og stjernekonstellationerne til navigation. Historier opstod, ikke mindst i Grækenland byggende på de antikke myter.

De fantastiske historier, der udspilles på nattehimlen, er en sjov og god indgangsvinkel til astronomi og til at tænde interesse for det spændende felt, som udforskning af himlen er. At finde den gode historie i naturen er også med til at gøre det lettere at huske interessante fakta og er en pragtfuld indgangsvinkel i naturpædagogisk arbejde.

På disse sider kan du med din mus finde historierne bag stjernebillederne. Vælg årstid for dit stjernekiggeri :

Forår (midnat d. 1. april)

          Sommer (midnat d. 1. juli)

                      Efterår (midnat d. 1. oktober)

                                  Vinter (midnat d. 1. januar)

Stjernekortene viser himlen fra København på de nævnte tidspunkter, når man kigger direkte op mod punktet over ens hovede (zenit). Det kan anbefales at købe en "starfinder" med en drejelig ring, så man kan se stjernehimlen på hvilket som helst tidspunkt på hvilken som helst dato. Alternativt findes mange gode computerprogrammer.

I flere tilfælde eksisterer der flere eller længere historier end de her fortalte, men jeg synes altså, at disse her er de sjoveste !

Er man interesseret i yderligere historier kan følgende bøger anbefales :

                    Erik Juul Clausen: Himlens billedbog. Borgen, 1990.
           Geoffrey Cornelius: Håndbog til himlens stjerner. Høst & Søn, 1997.
                   Wolfgang Schadewaldt: Græske Stjernesagn. Spektrum, 1998.
                  Lars Skriver Svendsen: Stjernerne fortæller. Borgen, 1989.
                                           Internet:   
   http://www.emufarm.org/~cmbell/myth/myth.html
                                                               http://www.hawastsoc.org/deepsky/constellations.html
                                                               http://hyperion.advanced.org/17484/all.htm
                                                               http://www005.thinkquest.dk/


Oversigt over alle stjernebillederne og historierne her :  tilbage til oversigten


Ole Wohlgemuth