Regnorme findes i jorden over hele kloden. I Australien findes der arter, som kan blive over halvanden meter, mens vores danske regnormearter er mere beskedne i størrelse. Til gengæld kan de findes i stort antal: Vader du (med skostørrelse 42) ud i skoven, vil der statistisk befinde sig 3 orm under din sko!
Regnorme har fået deres navn fordi de søger op af jorden, når det regner. Egentlig graver de sig også op i tørvejr - de små renlige dyr foretrækker at gøre toilette opad i stedet for nede i deres gange. Da de ikke tåler at tørre ud og skades af solens ultraviolette stråler, vil de dog i solskinsvejr hurtigt grave sig ned igen. I regnvejr behøver det ikke gå så stærkt og da de samtidigt kan risikere at drukne, hvis deres gange oversvømmes, vil de typisk søge at kravle væk fra områder, der er meget fugtige. Regnorme kan altså godt lide regn - bare ikke for meget!
Regnorme er biologisk placeret i en familie, som hedder ledorme, sammen med igler og børsteorme. Man kan let se, at regnorme er leddelt, noget sværere er det at se, at de også har børster. Hvis man lægger en regnorm på et stykke madpapir og sætter øret til, kan man høre de små børster kradse mod papiret. Børsterne bruges til at holde ormen fast i gangene med, når den nærmest æder sig igennem og at "stritte imod" med, hvis en fugl forsøger at hive den op fra dens gange. Regnorme lever af de bakterier og mikrosvampe, som blade og jorden er så rig på - en mad, som den ikke selv kan se! I det hele taget kan regnorme ikke se så meget, de har dog lysfølsomme sanseceller, som kan give dem et indtryk af, hvor tæt de er på jordoverfladen. Haveejere og jorddyrkere er meget glade for regnormene, fordi de således æder sig gennem jorden og graver et omfattende netværk af gange. Det forbedrer jordens mineraliseringsprocesser og jordstrukturen, så regnormen bliver i høj grad betragtet som et "nyttedyr".
Umiddelbart er det måske svært at se forskel på hoved og hale på dyret, men forenden er tydeligt mere spids. Man lægger mærke til det let fortykkede område på ormen - det hedder klitellum eller sadlen og er fyldt med kirtler, som producere en tyk slim, som æggene lægges i. Parringen er kompliceret fordi dyret er både han og hun (hermafrodit), så to regnorme, der parrer sig, lægger altså begge æg. Det er en myte, at man kan skære en regnorm over og på den måde få to orme. Ganske vist er regnorme fantastiske til at regenerere, hvis de kommer til skade, men kun den sidste del af kroppen, så i heldigste fald får man altså kun ved overskæring én levende orm.
Man kan i en god muldjord hurtigt samle rigtigt mange regnorme. Eventuelt kan man tvinge dem op ved at hælde et par spande vand ud på jorden. Ormene samles sammen i en spand og man kan så lave en regnormefarm til dem, hvor man kan få et spændende indtryk af, hvor gode de er til at gennemgrave jorden. Man tager to kvadratiske stykker plexiglas (køb dem hos glarmesteren) og tre trælister på ca. 3 cm's tykkelse. Så borer man huller i plexiglas og lister, så man med nogle skruer kan skrue glasstykkerne fast udenpå listerne, så man får et lille "akvarium" med åbning foroven. Herefter fylder man sin ormefarm op - lag for lag muldjord og grus, så der dannes tydelige jordlag. Allerøverst kan man lægge et lag visne blade. Ormene sættes så ned i deres nye hjem (ca. 3 orm pr. liter jord) og farmen dækkes over med et tæppe. Efter nogle dage kan man kigge til dem og kigge på deres gange. Efter en uges tid vil jordlagene være temmelig udviskede og mange af bladene trukket ned i gangene. Det er spændende at følge og regnormefarmen kan sagtens fungere i månedsvis.
Når man er i gang med regnormene, kunne man prøve at bage noget så eksotisk som en regnormekage, hvor regnormene ganske vist ikke smager af noget særlig, men hvor kagen pga. af de hakkede, tørrede orme har et usædvanligt højt proteinindhold - her følger den lækre opskrift:
Ingredienser:
1 dl. Smør
1½ dl. Sukker
3 stk. Æg
2 dl. Hvedemel
½ tsk. Salt
1 tsk. Kardemomme
½ tsk. Revet muskatnød
½ tsk. Stødte nelliker
1½ dl. Æblemos
½ dl. Hakkede nødder
1 dl. Tørrede hakkede regnorme
Indsaml ca. 20 store regnorme. Afliv dem ved at putte dem ned i spilkogende vand et minuts tid. Tag med op med en sigte og skyld dem under koldt vand. Klip dem op på langs, så deres indhold af jord mm. kan blive skyllet grundigt ud. Herefter klippes de i små stykker på tværs og tørres i ovnen ca. et kvarter på et stykke bagepapir ved 95 grader. Samtidigt kan man lave den restende del af dejen: Æg, sukker og smør blandes, hvorefter mel og krydderier kommes i og det hele blandes godt. Til sidst tilsættes de tørrede regnorme, æblemos og hakkede nødder. Kagen bages i form ca. 50 min ved 165 grader.
Velbekommen!
Du kan se mange flere forslag til aktiviteter i april i "håndbog i naturpædagogik"!
Ole Wohlgemuth:
HÅNDBOG I NATURPÆDAGOGIK
ISBN 87 7378 241 6
Forlaget Politisk Revy, 2004.