Svanen

Stjernebilledet er klart og smukt og ligner virkelig en svane. I andre kulturer har man dog set andre fugle i stjernebilledet fx. så araberne en ørn, og navnet på den klareste stjerne i billedet, Deneb, betyder også "hale" på arabisk. Kineserne så dragen Tang Shay her. Deneb indgår sammen med Altair i Ørnen og Vega i Lyren i den såkaldte Sommertrekant. En af stjernerne i Svanen menes at have et sort hul som nabo og astronomisk er stjernerne også interessante ved at flere af dem er dobbeltstjerner med en ekstra sol i kredsløb om den enkelte stjerne.

Svanen - himlens fugl.


Kong Tyndareos i Sparta havde en vidunderlig smuk dronning ved navn Leda. Hendes skikkelse var så skøn, at enhver mand, der så hende, blev optændt af elskov. Men kongen vogtede sin smukke dronning godt. Hun hyllede altid sin krop i tætte gevandter og når hun tog bad i søen, var hele omegnen afspærret for alle andre end hendes tjenestepiger.

En dag, da overguden hr. Zeus sad oppe på Olympen og betragtede menneskenes færden, fik han øje på Dronning Leda, netop da hun badede i den lokale sø. Fra da af tænkte han ikke på andet, end hvordan han skulle bære sig ad med at nyde den smukke kvindes gunst. Som gud havde Zeus imidlertid en stor fordel i forhold til andre elskovssyge bejlere: Han kunne skabe sig om til en anden person eller et dyr og oftest var det i en sådan form, at han aflagde menneskene besøg.

Mens dronningen og tjenestepigerne badede, morede sig altid med at fordre de mange svømmefugle i søen. En dag lagde Leda mærke til en flot svane, der virkede ganske tam. Den spiste af hendes hænder, og hun kunne kæle for den, uden at den flygtede. Hun svømmede rundt og legede med den smukke fugl, der strøg sig tæt op ad hende og det endte med, at svanen og dronningen forenede sig i vandet (ja...det står der i teksten og det lyder da også ganske smukt og romantisk, ikk....).

Ni måneder efter denne affære fødte dronning Leda to drengebørn, som blev kaldt Pollux og Kastor. Kong Tyndareos var stolt af sine sønner, men han kendte jo heller ikke hele den mærkelige sandhed: Han var faktisk far til Kastor, men ikke til Pollux, som rent faktisk var en gudesøn !

I historien om stjernebilledet Tvillingerne kan man læse, hvad der videre hændte Ledas tvillingesønner.

Der findes en anden græsk historie forbundet med stjernebilledet Svanen og den er så god, at jeg ikke vil lade være med at fortælle den her:

Da guden Apollon som bl.a. var gud for solen og lyset blev født, blev det fortalt, at svaner kom flyvende til i store flokke, mens de sang om den lille, nye gud. Da Apollon blev voksen, fik han en søn, som han kaldte Kyknos, hvilket også betyder svane. Kyknos voksede op og udviklede sig til at blive en stor og stræk ung mand, der gerne gik i strid med banditter og røvere. Han udførte mange store bedrifter i sit korte liv, som fik et endeligt, da han engang blev overfaldet af en flok vilde krigere. De omringede ham og ville dræbe ham. Kyknos tog flugten og løb af sted, men stod pludselig ved en høj skrænt uden flugtmuligheder. Vende om kunne han ikke. Krigerne kom stormende imod ham. Han så ned. Dybt under ham slog havets bølger imod den stejle klippeside og forvandledes til skum. Da tog han en beslutning: Hellere dø end tages til fange! Han kastede sig ud over skrænten. I det samme blev han forvandlet til en svane, som fløj ud over havet. Til minde om den begivenhed satte Apollon stjernebilledet Svanen op på nattehimlen.

 


Klik over til oversigten over alle historierne...